Jak żywa woda może pomóc w walce z koronawirusem CoVID-19?

Jak żywa woda może pomóc w walce z koronawirusem CoVID-19?

W zdrowym ciele, zdrowy duch. Wie o tym każdy, szczególnie podczas choroby. Kiedy chorujemy czujemy się źle. Boli nas głowa, mięśnie, mamy podwyższoną temperaturę. Do tego przychodzą negatywne myśli, złość i irytacja, że nie możemy robić tego co normalnie robimy - pracować, spotykać się ze znajomymi, bawić z dziećmi czy wychodzić na spacer z psem. Często nie wystarcza nam sił, by temu sprostać.

Dlatego lepiej zapobiegać, niż leczyć. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza teraz w okresie ogólnoświatowej walki z koronawirusem CoVID-19.

Co w takim zrobić aby zabezpieczyć zdrowie swoje i bliskich?

Najlepszą metodą jest profilaktyka i dobre nawyki. Na pierwszym miejscu należy postawić zachowanie odpowiedniej higieny poprzez częste i dokładne mycie rąk. Jest to ważny element walki z koronawirusem, ale może jedynie zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Najważniejszy jest silnym układ odpornościowy organizmu, gdyż tylko taki poradzi sobie z każdym wirusem, czy bakterią, w tym z koronawirusem CoVID-19.

Jak wzmocnić organizm, aby był przygotowany do walki z wirusem?

Zadbać o to od środka. Zdrowe odżywianie, odpowiednia suplementacja witaminami i minerałami to nie wszystko. Ważne jest również oczyszczanie organizmu, a w tym procesie ważną rolę odgrywa woda oraz nawadnianie organizmu.

Woda oczyszcza krew i płyny ustrojowe. Daje energię, która pomaga w walce z wirusami. Jednak nie każda woda daje te same efekty. 

Jeśli już pić to taką wodę, która jest optymalna dla naszego organizmu. Sięgajmy po najlepszą i wybierzmy wodę alkaliczną. Możliwe, że hasło "woda alkaliczna" obiło Ci się już o uszy, bo jest ono ostatnio dość popularne i coraz więcej się o niej mówi. Jedni się z niej śmieją traktując jako chwilową modę, inni podnoszą wiedzę w tym temacie i przeważnie nie żałują, gdyż wprowadzenie wody alkalicznej do swojej diety potrafi odmienić nasze życie.

Właśnie teraz, kiedy zmuszeni jesteśmy do pozostania w domu, to dobry moment żeby poszerzyć swoją wiedzę w temacie wody alkalicznej i wyrobić sobie własne zdanie. W końcu chodzi nie tylko o Twoje zdrowie, ale też o zdrowie Twoich bliskich.

 

Alkalizacja - co to jest?

Alkalizacja to tworzenie zasadowego środowiska w organizmie. To doskonała metoda, by zachować stan zdrowia - ciała i umysłu.

Nie od dziś wiadomo, że pH ma znaczenie. Słynna 7 pośrodku skali jest złotym punktem witalności.

Żywa woda, to potoczna nazwa wody zasadowej - alkalicznej. Żywa substancja oczyszcza organizm, wzmacnia go i jest panaceum na walce z wieloma chorobami, tymi wywołanymi wirusami również. W dalszej części dowiesz się w jaki sposób się to odbywa i dlaczego tylko woda o wysokim pH ma tak duże znaczenie dla naszego organizmu.

Wiedza na temat wody alkalicznej jest na wagę złota. Zwłaszcza obecnie, podczas światowej pandemii zakażenia koronawirusem.

Koronawirus CoVID-19 z Whuan

Mieszkanie każdego kraju na świecie kojarzy słowo koronawirus, Wuhan, CoVID-19.  Czym dokładnie jest bohater całego zamieszania?

Jest to choroba, czyli zespół objawów, wywołana przez drobnoustroje odpowiedzialne za infekcje układu oddechowego.

Do objawów zakażonej jednostki zalicza się:

  • podwyższona temperatura ciała

  • problemy z oddychaniem/duszności

  • dotkliwe bóle mięśni i stawów

  • kaszel

  • ból gardła

 
Zakażenie odbywa się drogą kropelkową, czyli poprzez rozpylenie wydzieliny z jamy nosowo-gardłowej przez nosiciela. Może to być zwykłe oplucie podczas rozmowy, kichnięcie, zabrudzenie powierzchni zużytą chusteczką higieniczną bądź przed dotyk, zakażoną dłonią.

Restrykcyjne przestrzeganie higieny osobistej jest teraz bardzo ważne. Ważniejsze, niż kiedykolwiek. Częste mycie rąk, odkażanie przedmiotów alkoholem etylowym, unikanie bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Potencjalnie nosicielem koronawirusa z Wuhan jest każdy człowiek, przedmiot którego dotykał i na który kaszlał.

Jednym z zaleceń w walce z koronawirusem, wydanych przez WHO, czyli Światową Organizację Zdrowia, jest częste nawadnianie organizmu. Równie ważny, jak częstotliwość, jest rodzaj płynów które przyjmujemy. Choć wskazuje się głównie na wodę, brakuje informacji, jaką. Z poziomu chemicznego każdej żywej istoty, ma to ogromne znaczenie.

Koronawirus – kto jest bardziej podatny?

Zacznijmy od tego, dlaczego jedne organizmy są bardziej podatne na choroby a inne mniej. To nie tylko genetyka jest za to odpowiedzialna, ale również stan naszego organizmu w jakim się aktualnie znajduje.

Podobnie, jak grzyby, bakterie i inne wirusy, koronawirus dobrze czuje się w środowisku kwaśnym. Liczne naukowe badania potwierdzają, że również komórki rakowe lepiej rozwijają się w organizmie o kwasowym środowisku. Do tego istotny jest nasz system odpornościowy, immunologiczny, który odpowiada za walkę z wszelakimi nieprawidłowościami, które zachodzą w naszym organizmie.

Dlaczego niektórzy przechodzą koronawirusa bezobjawowo, a u innych dochodzi do poważnych powikłań w płucach, a nawet do śmierci?

Odpowiada za to właśnie stan naszego organizmu - to czy nasz system odpornościowy jest wystarczający mocny aby poradzić sobie z ewentualnymi anomaliami jak zakażenie wirusem. Właśnie dlatego tak ważna jest profilaktyka i dbanie o swój organizm zanim dojdzie do zakażenia, bo wtedy może być niestety za późno.

Dobra woda zdrowia Ci doda

Rozwijając to powszechnie znane hasło należy wspomnieć o funkcjach, jakie woda pełni w ludzkim organizmie:

  • rozpuszcza pokarm i transportuje go do komórek

  • bierze udział w reakcjach biochemicznych

  • reguluje temperaturę ciała

  • usuwa szkodliwe produkty przemiany materii

  • wchłania pokarm z jelit i odżywia nim komórki.


80% naszego ciała jest wodą. Wraz z pożywieniem dostarczamy naszemu ciału wodę, jednak w niewielkim stopniu.

Nic nie zastąpi wody w czystej postaci, o słodkich napojach nie wspominając.  Powinniśmy przyjmować ok 30 ml na 1kg masy ciała, w normalnych warunkach czyli ok 1,5 - 2 litrów, przyjmując wodę spokojnie, powoli, małymi łykami.

Woda, którą pijemy na co dzień

Na co dzień pijemy przeważnie wodę mineralną i źródlaną kupowaną w markecie oraz wodę z kranu. Jakość jednej i drugiej często pozostawia wiele do życzenia, a czasami może nam wręcz szkodzić. 
 
  1. Wody mineralne i źródlane kupowane w marketach. Pozwalają ugasić pragnienie. Niestety zaburzają stan równowagi w organizmie. Ich skład chemiczny nie jest doskonały, tak jak w przypadku czystej wody zasadowej. Niejednokrotnie informacje o zawartości soli mineralnych, widniejące na etykiecie, mijają się z prawdą. Opakowania plastikowe negatywnie wpływają na jakość wody. Butelki często też wykonane są ze słabej jakości plastiku. Magazynowane przez długi czas, często wystawione na działanie silnego światła, które zmienia strukturę cieczy.

  2. Woda z kranu - tzw. kranówa. Płynie rurami wodociągów, by wypłynąć wprost z kranu w naszym domu. Systemy wodociągów poszczególnych miast różnią się od siebie. Stan jednych jest gorszy, drugich lepszy. Woda twarda, bądź woda miękka. Pojęcia każdemu dobrze znane. Taka woda nie została poddana mineralizacji. Za pomocą chloru usuwa się potencjalne bakterie i wirusy w wodociągach. Stan zagrożenia epidemiologicznego oznacza mocne chlorowanie wód. Chlor między innymi stosowany jest przy odkażaniu basenu. W nadmiernych ilościach prowadzi do negatywnych skutków: zniszczenie flory bakteryjnej organizmu. Flora bakteryjna odpowiada za odporność i jest kluczowa w walce z wirusami oraz bakteriami. 

Fluoryzacja wody to kolejny problem. Fluor dodawany jest wszędzie. I do wód butelkowanych, i do wodociągów. Proces dodawania fluoru ma zapobiegać próchnicy zębów. W praktyce fluor odkłada się w kościach, prowadząc do ich osłabienia. Blokuje również szyszynkę, narząd regulujący produkcję melatoniny.

Homeostaza czyli równowaga

Substancja uznana za najbardziej zdrową, w nadmiarze szkodzi.  Woda może być tego przykładem. Nafaszerowana dodatkami i przede wszystkim cukrem, w postaci napojów, nie służy naszemu zdrowiu. Kolorowe opakowania i etykiety zachęcają do zakupu, a dodatki syropów cukrowych dobrze smakują. Niestety pijąc takie płyny tylko szkodzimy naszemu zdrowiu.
 
Czysta woda jest życiem sama w sobie. Posiada idealną strukturę, która współgra z organizmem człowieka. Zmiana jej właściwości to ingerencja w mądrość natury.  Czerpiąc z jej wiedzy, życie może być długie i zdrowe.  Słowem klucz jest homeostaza – czyli równowaga kwasowo-zasadowa.

Organizm jest zdolny do walki z wirusami i bakteriami jeśli będzie odpowiednio przygotowany i w odpowiednich warunkach. Aspektem zapewniającym długie życie w zdrowiu jest lekko zasadowe środowisko. Nierównowaga pH w organizmie sprzyja rozwijaniu się drożdży, baterii i wirusów.
 

Skala pH

A jak wygląda to na skali pH?

  • <7 pH - środowisko kwasowe

  • 7.35 – 7.41 pH - środowisko lekko zasadowe

  •  >7.5 pH - środowisko mocno zasadowe


Współczynnik pH wody, którą nawadniamy organizm powinno być w granicach 8.0 – 10.5 pH, co najmniej wyższe od 7.4 pH.
Zakwaszenie organizmu prowadzi do obumierania komórek ciała, ponieważ dostarczana jest mniejsza ilość tlenu.

Objawy zakwaszenia organizmu:

  • zmniejszenie możliwości wchłaniania składników odżywczych i mineralnych

  • spadek energii

  • chroniczne zmęczenie

  • podatność na choroby, w tym nowotworowe

  • mniejsze zdolności regeneracyjne

Oto wykaz dostępnych na rynku konsumenckim wód mineralnych i wartość ich pH:

  • Kinga Pienińska - pH 5,7

  • Muszynianka- pH 6,2

  • Piwniczanka - pH 6,3

  • Dobrowianka- pH 6,7

  • Cisowianka - pH 7,1

  • Mama i Ja - pH 7,6

  • Arctic Plus - pH 7,7

  • Kropla Beskidu - pH 7,7


Jak widać, żadna z powyższych nie osiąga poziomu pH 8.0, niektóre z nich uzyskują wartość poniżej 7 pH.

Woda alkaliczna sposobem na homeostazę

Alkaliczna woda – charakteryzuje się wyższym potencjałem wodoru (pH) w granicach 7.5 – 11 pH przy niskich wartościach potencjału oksydacyjno - redukującego - tzw. Redox.

Redox to wskaźnik jakości wody, mierzony miernikiem ORP (ang. Oxidation Reduction Potential) wyrażonego w milivoltach (mV).  Jest to potencjał redukujący utlenienie. Decyduje o jakości wody. Im wyższy potencjał, tym większe zdolności do utleniania. Niskie wartości potencjału świadczą o wysokich możliwościach redukujących, a na tym nam powinno zależeć najbardziej. Wartości powyżej zera oznaczają że woda ma właściwości utleniające.  Woda kranowa posiada ORP na poziomie od +150 do +300mV, napoje słodkie od +400 mV.

Woda alkaliczna posiada ORP na poziomie -900 mV, dzięki czemu dostarcza organizmowi wolnych elektronów, które przyłączają się do wolnych rodników i eliminują je z organizmu zmniejszając ich szkodliwy wpływ na organizm.

W konsekwencji zmniejsza się ryzyko mutacji komórek, wzmacnia system immunologiczny, ogranicza się proces starzenia i obumierania komórek.
 

  • Utlenianie – to usunięcie elektronu, substancja jest utleniona i szkodliwa dla zdrowia.

  • Redukcja – to dodanie elektronu, substancja jest naładowana energią i jest dobra dla zdrowia.

  • Niski wskaźnik Redox od -150 mV do -900 mV świadczy o zdolnościach regeneracyjnych, leczniczych.

  • Wysoki wskaźnik Redox od +200 mV do +600 mV świadczy o zdolnościach degeneracyjnych, szkodliwych.


Woda alkaliczna o pH 9,2 przyjmuje wartości ORP w przedziale -400 do -700 mV. Zawiera także od 0,3 do 0,5 mg wodoru cząsteczkowego.   Dla porównania w wodzie kranowej i w wodach mineralnych zawartość wodoru cząsteczkowego wynosi zawsze 0 mg/L.

Każdy z nas spotkał się z pojęciem wolnych rodników. To właśnie na nie ogromny wpływ ma potencjał redukująco-utleniający. Powszechnie mówi się, że wolne rodniki powodują zmarszczki. Jest to uproszczenie, jednak prawdziwe.

Wolne rodniki odpowiadają między innymi za:

  • oczyszczanie organizmu

  • metabolizm

  • wspomaganie systemu odpornościowego.

Gdy jest ich za dużo w organizmie mogą rozwinąć się choroby, takie jak: nowotwory, miażdżyca, szybkie starzenie się, stany zapalne.

Alkaliczna woda posiada zdolność niszczenia wolnych rodników i sprawia, że jesteśmy młodzi i piękni.

Ujemny potencjał Redox, wpływ na organizm:

  • zwiększenie możliwości przyswajania minerałów i składników odżywczych

  • wzrost energii

  • wzrost odporności organizmu

  • poprawa krążenia

  • zwiększone możliwości regeneracyjne

Chemiczna budowa wody zasadowej sprawia, że ma same zalety.


Najważniejsze zalety wody zasadowej:

  • odkwaszanie organizmu, a tym samym oczyszczanie do z toksyn

  • działania antyutleniające, poprzez dostarczanie antyoksydantów

  • wspomaganie organizmu w walce z otyłością

  • zdolność do odmładzania komórek i przeciwdziałaniu ich starzeniu

  • wzmacnianie odporności
     

Odporność organizmu a pożywienie

Za niską odporność naszego organizmu odpowiedzialne jest również niskiej jakości pożywienie. Przyczyną jest stosowanie w rolnictwie na szeroką skalę środki chemiczne, pestycydy oraz zatruwający powietrze i gleby przemysł.

Kupowane w marketach pięknie wyglądające warzywa i owoce zawierają nie tylko coraz mniej witamin czy minerałów, ale, co gorsza, zawierają niewidoczne gołym okiem trujące związki chemiczne i pestycydy. 

Zasadowe środowisko organizmu wyklucza rozwój bakterii, grzybów i wirusów, jednak dbając o czyste pożywienie zachowujemy energię. Przeznaczmy ją na przyjemności, korzystając z możliwości wody. 

Niewidoczne gołym okiem, zatruwające nasz organizm związki chemiczne naprawdę istnieją!


Pestycydy to chemikalia, przyczyniają się do powstawania raka i innych chorób.

W wielu krajach producenci chemikaliów jak Monsanto, które nie dawno zostało kupione przez koncern Bayer, przegrywa wielomilionowe procesy wytaczane przez chorujące osoby, a trujące produkty jak np. Roundup, oraz podobne produkty zawierające glifozat jest coraz częściej zakazywany. W USA Monsanto, producent Roundup'u - obecnie Bayer przegrało proces i musi zapłacić 80 mln USD odszkodowania.

We Francji w 2015 roku zakazano stosowania Roundup’u, a następnie w 2019 roku zakazano wszystkich produktów zawierających glifozat. Ten sam zakaz następnie wprowadzono w Niemczech.

​W Polsce wciąż produkty z glifozatem w tym Roundup są dopuszczone do sprzedaży i stosowane przez rolników na szeroką skalę. 

"Ministerstwo Rolnictwa nie zamierza zakazywać sprzedaży preparatu Roundup w Polsce. Tego samego, który zdaniem sądu w San Francisco, przyczynił się do rozwoju choroby nowotworowej u obywatela USA." czytamy w artykule w serwisie Money.pl.

Dlatego nie dziwmy się, że tak wiele osób choruje na raka i inne choroby powodowane właśnie zatrutą żywnością. 

Z pomocą przychodzi również żywa woda – woda alkaliczna. Wystarczy zanurzyć warzywa i owoce w żywej wodzie na kilka minut by cieszyć się dużo zdrowszą żywnością. 

Są to fakty, które można sprawdzić nawet samemu wykorzystując do tego dostępne na rynku testery żywności. Pozwalają one zbadać ilość związków chemicznych - azotanów w warzywach, owocach czy mięsie. Dysponując takim testerem żywności można wykonać test przed i po moczeniu warzyw w wodzie alkalicznej. Można być zaskoczonym efektami takiego eksperymentu.

Żywa woda nie bez kozery nosi taką nazwę.  Jeśli zanurzymy zwiędnięte warzywa i owoce w takiej wodzie po kilku chwilach powrócą do „życia”. W ten sposób dajemy im drugie życie.

Skąd brać wodę alkaliczną zasadową

Wodę alkaliczną możemy zdobyć na dwa sposoby. Woda alkaliczna o wysokim pH występuje w naturze. Mamy to szczęście, że również w Polsce występują takie źródła. Przykładem jest źródło wody Java na Podkarpaciu o pH 9.2. Inne źródło w bliskiej okolicy występuje na Węgrzech skąd czerpana jest woda VitalpH o pH 9.5.  Obydwie te wody można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić w internecie - zamów wodę alkaliczną Java. Niestety podaż wody w tych źródłach jest mocno ograniczona co przekłada się na ich dostępność i cenę.

Dostępne są również urządzenia, które zmieniają budowę cząsteczek wody. Opierają się na procesie elektrolizy, czyli gromadzeniu dodatnich jonów metali alkalicznych i wodorotlenowych wokół katody oraz ujemnych jonów chloru, siarki i fosforu wokół anody. 

W ten sposób do dyspozycji tworzą się dwa rodzaje wód:

  • alkaliczna - o ujemnym wskaźniku Redox i wysokim pH, tak zwana żywa woda

  • kwasowa - o dodatnim wskaźniku Redox i niskim pH, tak zwana martwa woda

Prekursorem w budowie takich urządzeń była Japońska firma Enagic, która jako pierwsza zaprojektowała urządzenia do wytwarzania alkalicznej wody. Urządzenia te dostępne są na rynku od ponad 40 lat pod nazwą Kangen Water. Na rynku dostępne są również jonizatory innych firm w dużo bardziej przystępnych cenach.

W zależności od potrzeb gospodarstwa domowego oraz budżetu, korzystać można z maszyn mniejszych – jonizatory naczyniowe, bądź większych – jonizatory przepływowe. Największym minusem tych urządzeń jest niska wydajność oraz wysoka cena.

Minerały i kamienie

Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystywanie właściwości minerałów, które są w stanie naenergetyzować ją odpowiednio do cech, które posiadają.

Najczęściej wykorzystywanymi są: kryształ górski, ametyst, czy kwarc różowy.

Poddana działaniu kamieni woda zyskuje odczyn zasadowy, ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy. Możliwy jest zakup wyprodukowanym butelek ze specjalnym przeznaczeniem strukturyzacji wody, które wbudowany mają system filtracyjny wraz z minerałami.

Równie skuteczny sposób energetyzacji cieczy w domowych warunkach wymaga jedynie naczynia, właściwie przygotowanych kamieni oraz czasu.

Woda skrystalizowana

Domowe warunki sprzyjają sympatykom tak zwanej wody skrystalizowanej.

Krystalizacji opiera się na kasowaniu pamięci wody poprzez jej zamrożenie i odmrożenie. Jest to szczególnie atrakcyjna metoda dla osób przekonanych o zdolnościach zapamiętywania wody.  Według tego przekonania woda rozpoznaje, zapamiętuje oraz przejmuje kierowane ku niej informacje.

Badania nad wodą wskazują, że cząsteczki tej substancji składają się z klastrów – nośników zakodowanych informacji -  zdolnych do tworzenia cząsteczek o określonych wzorach. Efektem są fotografie pięknych krystalicznych wzorów.

Porównując zdjęcie wody z potoku górskiego i tę z kranu, otrzymujemy dwa obrazy, odpowiednio: piękne, harmonijne wzory i zniekształcona struktura. Pamięć wody przekazuje harmonię natury oraz negatywne wzorce środowiska zanieczyszczonego, jakim są rury wodociągowe.
 

„Woda jest naszym sojusznikiem w ochronie życia”


Życie jest darem i warto o niego zadbać. Ochrona powinna być skuteczna. Idealnie, jeśli jest też łatwa w obsłudze.

Oczyszczony i wzmocniony organizm odpłaci nam się zdrowiem, nawet w najtrudniejszych momentach życia. Dużo jest działań, by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa CoVID-19. Rząd robi, co może, kontrolując granice i wydając odpowiednie dekrety. Zróbmy i my, co możemy, sięgając po proste rozwiązania. W zasięgu każdego z nas. Nie tylko poprawi się stan zdrowia. Również myśli będą spokojniejsze. Mniej nerwów, więcej spokoju, lepsze zdrowie. 

Oczyść swój organizm, wzmocnij układ odpornościowy

Zamów wodę alkaliczną

 

cookiesText